Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

PESUPÄHKINÄ-INFO

Taustaa

Pesupähkinä jauhettuna
Pesupähkinät jauhettuna
Pesupähkinät ovat sapindus-sukuun kuuluvan puun hedelmiä, jotka kasvavat villeinä Hiamalaijan seudulla, esim Nepalissa. Nimestään huolimatta ne eivät ole pähkinöitä vaan luumarjoja, kuten kirsikka.
Pesupähkinät ovat syömäkelvottomia, mutta niitä on käytetty monien vuosituhansien ajan pyykinpesuun ja vielä 1960-luvulla ne olivat yleisessä käytössä vuoriston asukkaiden keskuudessa Intiassa ja Nepalissa. Sen tiedettiin sopivan erityisen hyvin villan ja silkin pesuun. Pesupähkinöitä käytettiin myös shampoona ja luonnonmukaisessa vanhassa intialaisessa lääketieessä, Ayurvedassa muun muassa psoriasiksen hoitoon. Ikivanha perinne on tosin osittain unohtunut länsimaisten pesuaineiden vallatessa markkinat.

Pesupähkinäpuu

Pesupähkinäpuut (Sapindus mukorossi) ovat pensaita ja pieniä puita, jotka kasvavat luonnonvaraisina sekä lauhkealla vyöhykkeellä, että tropiikissa eri puolilla maailmaa. Intiassa ja Nepalissa ne kasvavat villeinä vuoristoalueilla 500 metrin korkeudesta aina puoleentoista kilometrin korkeuteen asti. Puu alkaa tuottaa hedelmää noin viisi vuotiaana, mutta kunnon satoja saadaan vasta yli 15 vuotta vanhoista puista. Puut voivat olla satoja vuosia vanhoja.

Hedelmät kerätään käsin kopistelemalla puita pitkillä kepeillä, jolloin hedelmät putoavat maahan, josta ne kerätään ja kuivataan myyntiä varten.

Käyttö

Yleistä

Pesuteho perustuu pähkinöiden kuorissa olevaan sapoiiniin, joka liukenee yli 30-asteiseen veteen ja toimii luontaisena pesuaineena. Ne eivät jätä pyykkiin kemiallisia jäämiä, kuten kemialliset pesuaineet. Pesupähkinät sopivat hyvin allergikoille, astmaatikoille ja herkkäihoisille, eivätkä aiheuta ärsytystä. Ne käyvät myös pähkinäallergisille.

Pyykinpesu

Pesukoneen rumpuun laitetaan 1-2 pientä kangaspussia, joihin on laitettu 3- 4 pesupähkinän puolikasta kuorta. Määrää voi lisätä pyykin likaisuuden mukaan ja käytössä oppii nopeasti huomaamaan, mikä on sopiva annostelu omalle pyykille. Kuoret voi käyttää muutaman kerran uudestaan. Lopulta ne heitetään biojätteeseen, josta ne edelleen hajoavat luontoon, eivätkä kuormita vesistöjä.
Huuhteluainetta ei tarvitse käyttää lainkaan, sillä pesupähkinät jättävät pyykin pehmeäksi. Ne soveltuvat kaikkeen pyykkiin, myös villavaatteiden ja silkin pesuun, sekä käsipyykkiin ja kestovaipoille. Käsin pyykätessä pesuveteen lisätään pieni määrä pesupähkinäliuosta.
Pesupähkinät ovat hajusteettomia, ja jos puhtaan  pyykin haluaa tuoksuvan,voi huuhteluainelokeroon laittaa pari tippaa hyväntuoksuista eteeristä öljyä.

Yleispuhdistusaine

kaikkien kodin pintojen puhdistukseen

Tee pesupähkinöistä liuosta tai uutetta laittamalla kourallinen pähkinöitä astiaan ja kaatamalla litra vettä päälle. Kiehauta seos ja anna hautua vähintään vartin. Liuosta saat myös liottamalla pesupähkinöitä huoneenlämpöisessä vedessä yön yli. Murskatut pähkinät liottuvat nopeammin. Siivilöi pesupähkinät lopuksi pois ja säilytä liuos kylmässä. Uute säilyy noin viikon.
Pesupähkinäliuos sopii moneen käyttötarkoitukseen:

  • Siivoukseen, tiskien, lattioiden ja metallipintojen puhdistukseen. Liuos poistaa tehokkaasti lian, se on 100% biologinen ja hajoaa luonnossa. Sopii myös erinomaisesti sakokaivojen ja viemäreiden puhdistukseen. Uute tai lios voidaan käyttää myös tiskikoneessa. Kokeile 2-3 teelusikallisella.

  • Shampoona torjuu hilsettä, täitä ja muita loisia. Shampoota matkalle mukaan saat laittamalla 4 puolikasta pesupähkinän kuorta puolen litran vesipulloon.

  • Hedelmien ja vihannesten pesuun: Muutaman minuutin liotus pesupähkinäliuoksessa ja huuhtelu vedellä poistaa hedelmien ja vihannesten pinnalle jääneitä torjunta-aineita ja kemikaaleja.

  • Hopeiden, korujen, autojen ja moottoripyörien puhdistukseen. Poistaa lian ja rasvan antaen kiiltävän lopputuloksen.

  • Peittausaine kasveilla värjäykseen.

  • Tuholaistorjuja: Pesupähkinäliuosta voidaan käyttää myös monien tuholaisten, esim. etanoiden, ja homeen torjuntaan.Pesupähkinä puu luonnoss
Pesupähkinäpuu Sapindus mukorossi