Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Luonnonkosmetiikka

Mitä on luonnonkosmetiikka ja miten se vaikuttaa?

Yhä useammat ihmiset kärsivät jonkinasteisista iho-ongelmista. On arvioitu, että jopa joka kolmannella ihmisellä on herkkä iho ja että joka kymmenes ihminen kärsii jonkinlaisesta ihoallergiasta, joka aiheutuu ihonhoitotuotteissa yleensä käytetyistä synteettisistä aineista, kuten parfyymeista, parafiineista, väriaineista ja parabeeneista.

Aito luonnonmukainen kosmetiikka tai luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, joka on saanut luonnonmukaiselle kosmetiikalle myönnetyn sertifioinnin todisteena siitä, että se on valmistettu käyttäen terveellisiä, luonnosta saatavia raaka-aineita, jotka on tuotettu ympäristöystävällisellä tavalla. Iho on elävä ja hengittävä elin ja mitä tahansa laitamme ihollemme, voi joutua iholta verenkiertoon. Siksi on erittäin tärkeää, että kaikki ihonhoitoon tarkoitetut tuotteet analysoidaan tarkasti.

Luonnonkosmetiikassa raaka-aineina käytetään mm. kylmäpuristettuja kasvipohjaisia öljyjä sekä yrtti-, kasviuutteita. Luonnonkosmetiikassa ei käytetä keinotekoisia raaka-aineita eikä synteettisiä tuoksu- ja väriaineita eikä muitakaan haitallisia aineita. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet toimivat ihon luonnollista tasapainoa edistäen.

Luonnonkosmetiikan teho perustuu puhtaisiin raaka-aineisiin, mutta myös luonnon raaka-aineiden tutkimukseen ja asiantuntemukseen. Myös luonnon maailmassa on monia myrkyllisiä kasveja ja kukkia, jotka eivät sovellu kosmetiikan raaka-aineiksi. Monet raaka-aineet ovat myös kalliita ja harvinaisia.

Tämän lisäksi monet luonnonkosmetiikan ainesosat ovat hankalammin prosessoitavissa ja niissä on lyhyempi säilyvyysaika kuin synteettisissä tuotteissa.

Kun käytät luonnonkosmetiikkaa ensimmäisiä kertoja, ihosi saattaa reagoida lievästi; se saattaa punoittaa tai tuntua pistelevältä. Tällaiset ilmiöt häviävät kuitenkin muutaman päivän ja käyttökerran jälkeen, kun kaikki synteettiset aineet ovat hävinneet iholtasi ja luonnontuotteet alkavat vaikuttaa. Ajan myötä ihon verenkierto paranee ja ihosolujen uudistuotanto ja aineenvaihdunta normalisoituu.

Luonnonkosmetiikka ja aidon luonnonmukaisuuden todistaminen

Ainoa lainsäädännöllinen kehys, joka EU:ssa sitoo kaikkea kosmetiikkaa, on EU:n kosmetiikkadirektiivi. Siinä on määritelty mm. että kosmeettisten valmisteiden tulee olla turvallisia ja ne eivät saa pitkässäkään käytössä aiheuttaa vahinkoa. Siinä on määritelty myös, että kosmetiikka on ihoa hoitavaa ja sitä saa käyttää vain ulkoisesti sekä että kosmetiikka ei ole ihoa parantavaa eikä lääkettä.

INCI (=International Nomenclature Cosmetic Ingredients) kertoo käyttäjälle tarkalleen, missä muodossa raaka-ainetta on jossakin kosmeettisessa valmisteessa käytetty. Ainesosat esitetään tuoteselosteessa alenevassa järjestyksessä. Ainesosat, joita on alle 1% voidaan ilmoittaa missä järjestyksessä tahansa.

Ns. normaalissa kosmetiikassa käytettyjen ainesosien listalla on jo 8000 INCI-nimikettä, kun taas vertailun vuoksi esimerkiksi BDIH-sertifioidun luonnonkosmetiikan hyväksyttyjen ainesosien listalla on vain vajaat 700 INCI-nimikettä.

Tällä hetkellä ei ole yhtä kuluttajaystävällistä luonnonkosmetiikan sertifointijärjestelmää, vaan luonnonkosmetiikkaa sertifioidaan eri maissa erilaisilla kriteereillä.

Saksassa luonnonkosmetiikkaa sertifioi vuonna 1951 perustettu BDIH, joka on Saksan lääke-, luontaistuote-, ravintolisä- ja kosmetiikka-alan teollisuuden ja kaupan liitto. Se neuvoo jäseniään kosmeettisten aineiden, elintarvikkeiden, lääketieteellisten instrumenttien ja laitteiden sekä hoitotarvikkeiden tuotantoon ja markkinointiin liittyvissä kysymyksissä. Luonnonkosmetiikalle sertifiointeja on myönnetty vuodesta 2001 alkaen.

BDIH:n periaatteena on mm:

 • sertifioda ja edistää turvallisia ja ekologisia tuotteita

 • luoda standardeja, jotka koskevat raaka-aineiden hankintaa ja tuottamista sekä niiden jalostamista

 • kiinnittää huomiota raaka-aineiden hankinnassa mm. siihen, ettei luonnolle ja sen elämänmuodoille koidu vahinkoa

 • eläinten tai kasvien perimän muuttamista geenimanipulaatiolla ei hyväksytä

 • raaka-aineet tulee jalostaa kosmeettisiksi valmisteiksi hellävaroin ja kemiallisia prosesseja mahdollisimman vähän käyttäen

 • pakkausmateriaalien tulee olla ympäristöystävällisiä ja niitä tulee käyttää säästeliäästi

BDIH:n luonnonkosmetiikan 7 valmistuskriteeriä ovat:

 1. Kasviperäiset raaka-aineet, joiden tulee olla mahdollisimman pitkälle peräisin valvotusta luomuviljelystä ja valvotulta alueelta kerätyistä luonnonvaraisista kasveista. Tiettyjen raaka-aineiden on oltava luomuviljeltyjä (jalostamattomat kasviöljyt, yrttiöljyt ja -uutteet, joita ovat esim. jojoba, seesami, oliivi, soija, auringonkukka, kehäkukka, kamomilla, piparminttu. sheavoi, nokkonen. Valvotusta luomuviljelystä peräisin olevat tuotteet merkitään tuoteselosteissa yleensä *-merkillä.

 2. Eläintensuojelu: Tuotteiden valmistuksessa, kehityksessä tai valmiiden tuotteiden testauksessa ei käytetä eikä teetetä eläinkokeita.

 3. Mineraaliperäiset raaka-aineet: Epäorgaanisten suolojen (esim. magnesiumsulfaatti) ja mineraaliperäisten raaka-aineiden (esim. natriumkloridi=ruokasuola) on periaatteessa sallittu.

 4. Rajoituksin sallitut raaka-aineet: luonnonkosmetiikan valmistuksessa voidaan käyttää aineita, jotka on esim. hydrolyysin, esteröinnin tai muun pilkkomisen tai kondensaation avulla valmistettu luonnon aineista esim. rasvoista, öljyistä, vahasta, lanoliinista, proteiineista jne.

 5. Kiellettyjä ovat: orgaanis-synteettiset väriaineet, synteettiset hajusteet, etoksyloidut raaka-aineet (=PEG-yhdisteet), silikonit. parafiinit ja muut maaöljyperäiset raaka-aineet.

 6. Säilyvyyden varmistaminen: luonnosta saatavat tai luonnollisen kaltaiset säilöntäaineet sallitaan. Esim. bentsoehappo ja sen suolat ja etyyliesterit, salisyylihappo ja sen suolat, sorbiinihappo ja sen suolat, bentsyylialkoholi

 7. Ei radioaktiivista säteilytystä: raaka-aineiden ja tuotteiden desinfioiminen radioaktiivisesti säteilyttämällä on kielletty.

 • 60% tuotemerkin tuotteista tulee olla sertifioituja ennen kuin yksikään tuote saa leiman tai lasketaan markkinoille

 • Sertifiointia varten tutkitaan paitsi tuotteet, myös koko tuotantoprosessi!

   

Iso-Britanniassa luonnonkosmetiikkaa sertifioi the Soil Association, joka on vuonna 1946 perustettu Iso-Britannian merkittävin luomumaatalousalan järjestö, jonka antamilla sertifioinneilla on markkinoilla hallitseva asema. Säännöstö kattaa mm. maa- ja metsätalouden, puun ja paperin, tekstiilit sekä terveydenhoito- ja kosmetiikkatuotteet. Myönnetty luomusertifikaatti on nimeltään Soil Association Organic Standard. The Soil Association on tiukin markkinoilla olevista luonnonkosmetiikkaa sertifioivista tahoista.

Kriteeristön mukaan tuotetta voidaan nimittää luonnonmukaiseksi (organic), jos 95% sen ainesosista (vesi poisluettuna) on peräisin luomutuotannosta. Tuotteeseen voidaan merkitä teksti ”x% organic ingredients” (=luonnonmukaisia ainesosia), jos vähintään 70% sen ainesosista (vesi poislukien) on peräisin luomutuotannosta. SkinOrganicsin tuotemerkeistä Essential Care -tuotesarjan kaikilla tuotteilla on Soil Association -luomusertifikaatti.

Tiukalla luomutuotannolla on seurauksensa, sillä se tarkoittaa paljosta luopumista. Tämä aiheuttaa puolestaan sen, että tuotteet ovat suureksi osaksi melko yksinkertaisia.

Ranskassa luonnonkosmetiikkaa sertifioi vuonna 1991 perustettu Ecocert, joka on yksi Euroopan suurista luomusertifioijista. Ecocert on sertifioinut kosmetiikkaa vuodesta 2002. Myönnetyt sertifikaatit ovat Cosmetique BIO, jonka mukaan 10% tuotteen ainesosista oltava luomuviljeltyjä ja Cosmetique ECO, jonka mukaan 5% tuotteen ainesosista tulee olla luomuviljeltyjä.

Ecocertin logon tuotteeseen voi saada, vaikka vain yksi tai muutama harva valmistajan tuotteista vastaisi sertifiointikriteerejä. Ecocertin sertifioinnin saa siten helpommin kuin esim. BDIH-sertifioinnin.

Belgialainen luonnonkosmetiikan sertifiointi on nimeltään EcoGarantie. Sitä on myönnetty vuodesta 2004 ja se noudattelee pitkälti BDIH:n kriteerejä.

Italiassa luomualan valvova ja sertifikaatteja myöntävä järjestö on AIAB. Se on sertifioinut luonnonkosmetiikkaa vuodesta 2005. Kriteeristön mukaan tuotteiden ainesosien on oltava luomutuotannosta, jos kotimaisilla markkinoilla on sellaisia saatavilla. 

Lue lisää sertifioinneista.

Tutustu myös Pro Luonnonkosmetiikka ry:n kotisivuihin tästä.

kosmetikcheck240x120.gif

 

 

 

 

Analysoi kosmetiikkasi Rita Stiensin INCI hakupalvelussa